Biobased lamp Aiymes

Opdrachtgever: Aiymes

Opdracht: Biobased lamp

Vanuit Aiymes kwam een vraag bij het BAC terecht of het BAC een door Aiymes ontworpen designlamp kon maken van een biobased plaatmateriaal met een reststroom in plaats van met hout. De lamp zou namelijk gepresenteerd worden op een beurs en daarvoor moest een werkend product gemaakt worden.

Amy (Oprichter en eigenaar van Aiymes) is oud-student van het AKV st. Joost en door haar opleiding in contact gekomen met het BAC. Tijdens haar afstudeeropdracht op school is zij bezig geweest met het maken van een designlamp. Deze was echter van hout en Aiymes wilde deze opnieuw ontworpen hebben met biobased materiaal (Zie foto van de houten versie hieronder).

 

Toen dit bekend was zijn er meetings geweest met Aiymes om een plan van aanpak te maken. Hier is ook besproken welke biopolymeer het meest geschikt zou zijn voor dit project, mede omdat er ook rekening gehouden diende te worden met de hitte die van de lamp af komt. Uiteindelijk is er gekozen voor een PLA in combinatie met kerstboomwortels. Het idee hierachter is dat deze reststroom van kerstboomwortels jaarlijks in een enorme hoeveelheid weg wordt gegooid. Door dit materiaal nu te verwerken in een lamp gaan deze wortels niet verloren, maar krijgen ze juist meerwaarde.

Nadat er gekozen was voor een PLA voor deze opdracht is er in het lab onderzoek gedaan naar diverse karakteristieken van dit materiaal om te kijken of het geschikt zou zijn voor een biobased lamp. Er is gekeken naar de verandering van kleur wanneer het blootgesteld wordt aan UV-licht, de temperatuurgevoeligheid van het PLA, de verwering en esthetische kwaliteiten van het materiaal en uiteindelijk de verwerkingsmogelijkheden van het PLA wanneer hier een plaat van geperst wordt.

Het eindresultaat is een designlamp bestaande uit acht zijdes gemaakt van geperste platen dat bestaat uit een combinatie van PLA en kerstboomwortels. De platen zijn gesneden met een laser en met een zelfbedacht systeem aan elkaar vast gemaakt.

Stagiair projectleider van dit project Luuk: “Wij zijn erg blij met het resultaat van deze lamp! Wat voornamelijk interessant was aan dit project is dat het volledig multidisciplinair door het BAC is opgepakt. Er zijn uiteindelijk 2 lichtingen van studententeams mee bezig geweest en veel van deze studenten hebben hieraan mogen werken in de werkplaats, op het kantoor of in het lab.”

Amy, opdrachtgever van dit project: “Een restmateriaal nieuw leven geven in een Biobased lamp. De expertise van het Bac heeft geholpen mij geholpen met de ontwikkeling van het nieuwe materiaal. Waarom zou een restmateriaal weggooien, omploegen of verbranden als je er ook een biobased esthetisch plaatmateriaal van kan maken?

Aiymes is opgericht door Amy, een Ruimtelijk Ontwerper uit Breda. Met interesse voor materialen met een verhaal ontwerpt en produceert Aiymes producten. Aiymes vindt tevens duurzaamheid ook heel belangrijk en probeert daarom ook zoveel mogelijk reststromen te gebruiken. Mocht u interesse hebben in de designlamp, of in Aiymes in het algmeen? Kijk dan zeker even naar de website van Aiymes doormiddel van de onderstaande button.