Gerecyclede visnetten

Momenteel wordt er bij het BAC gewerkt aan een project rondom de recycling van visnetten. Het bedrijf Reflow koopt granulaat van gerecyclede visnetten (gemaakt van polymeer polypropyleen, PP) in dat zij omzetten in filament voor 3d printen. Zij willen graag weten of het materiaal in kwaliteit kan verbeteren door er natuurlijke vezels aan toe te voegen. 

 Zo wordt het materiaal niet alleen gerecycled maar ook geupcycled. Bij het BAC vergelijken ze de verschillende materialen; het conventionele PP materiaal, het gerecyclede PP van de visnetten en de PP aangevuld met plantvezels. Hierbij wordt gekeken naar de mechanische sterkte, de thermische eigenschappen, degradatie en het belangrijkste, welk materiaal is het meest geschikt voor 3D printen? De verwachting is dat de biobased variant kwalitatief beter is maar dat zal de komende tijd duidelijk moeten worden. Kevin is 4e jaars student Chemie en werkt momenteel aan dit project: “Tot nu toe heb ik me vooral beziggehouden met literatuur studie om uit te zoeken wat een zo sterk mogelijk composiet kan zijn. De resultaten stemmen we weer af met de opdrachtgever. Aan het einde van mijn stage wil ik graag een zo sterk mogelijk composiet hebben ontworpen, geschikt voor 3D printen.”