De bewegwijzering van de toekomst

De weg wijzen op een biobased manier? Dat kan! Het bedrijf BioPanel ontwikkelt biobased plaatmateriaal voor bewegwijzering. Samen met het Biopolymeer Applicatie Centrum onderzoeken zij of de kwaliteit beter kan. Het belangrijkste ‘ingrediënt’ is hennep, de platen worden op basis hiervan gemaakt om het biobased te kunnen produceren.

Op dit moment zijn er meer dan 12.000 fietswegwijzers, routemarkeringen en informatiepanelen van BioPanel plaatmateriaal te vinden. De vraag stijgt steeds meer vanuit verschillende hoeken, dit vraagt dan ook om zo goed mogelijke kwaliteit te leveren.

Het ontstaan
Fred van Schoonhoven, directeur van BioPanel vertelt hoe zij ooit begonnen met het bedrijf AbelLeisur, dat zich richtte op duurzame routeconcepten. Het begon digitaal, via een app, maar de vraag naar tastbare bordjes vanuit de klant werd steeds groter. Toen zijn er borden van materialen op basis van aardolie en aluminium geplaatst. Fred: ‘Wij vonden het eigenlijk raar dat wij de mooiste natuurroutes wilden maken maar dan wel overal spullen van aardolie of aluminium plaatsten, we maakten de mooie natuurgebieden minder mooi.’ Uiteindelijk is 4 jaar samen met de Wageningen University onderzocht of het ook mogelijk is met duurzame materialen, hieruit is BioPanel ontstaan.

thumbnail_BioPanel Routemarkering Veluwe

Het Proces
Aan het Biopolymeer Applicatie Centrum (BAC) is de vraag gesteld of zij er voor kunnen zorgen dat het plaatmateriaal stabiel blijft in een vochtige omgeving. Hoe komen ze tot deze vraag? Tijdens het productieproces wordt er geperst en gewalst, dit walsen is nodig om de plaat in de gewenste dikte te krijgen. Voor het walsen wordt hennep gebruikt. Om de hennep zo goed mogelijk te kunnen walsen, wordt het verhit tot ongeveer 200 graden en al het vocht gaat er op dat moment uit. Dit is van belang omdat er anders belletjes in het materiaal komen, waardoor het bros wordt. Hennep is een natuurproduct, wat wil zeggen dat het alsnog vocht gaat opnemen zodra het is afgekoeld. De vraag is dan ook: ‘Hoe zorg je ervoor dat dit zo gelijk matig wordt gedaan, zodat de plaat niet krom gaat trekken zodra de hennep het vocht gaat opnemen? Hier ligt een mooie uitdaging voor het BAC.

Werner Muller – Projectleider BAC.
De vraag van de klant lijkt in eerste instantie heel simpel, maar blijkt uiteindelijk alles behalve simpel te zijn. Dit is juist wat de uitdaging weer zo interessant maakt om dit probleem te onderzoeken en naar oplossingen te kijken. Dit alles gebeurt dan in samenwerking met studenten die hier weer hele mooie uitdagingen in zien. Uiteindelijk is het doel van BioPanel om alles wat nu met hardplastic wordt gemaakt te vervangen met BioPanel. De productie ervan is CO₂-neutraal, biobased, biodegradeerbaar en is niet toxisch. Al met al biedt het mooie mogelijkheden.

Meer weten over het project? Neem dan contact op met fred.vanschoonhoven@biopanel.nl en/of ww.muller@avans.nl.