Wateroplosbare bioplastics

Een materiaal dat de vervuiling van de zee tegen gaat? Hier deed Bart de Raad onderzoek naar tijdens zijn studieperiode bij Avans Hogeschool, in 2018 begon hij hiervoor het bedrijf Bionative Industries samen met zijn middelbare school vriend, Daan Sybesma. Het bedrijf legt de focus op nieuwe wateroplosbare biobased materialen ter vervanging van fossiele single-use plastics.

Waarom biobased?
Bart was al tijdens zijn studie Biobased Chemische Technologie op Avans bezig met het bedenken van een duurzame manier voor bepaalde processen. Uiteindelijk zijn de twee ondernemers op het idee gekomen om materiaal te creëren dat oplosbaar is in water, om zo de vervuiling van de zee te reduceren. Hierna zijn ze samen onderzoek gaan doen of er al materiaal bestaat dat oplost in water en wat daar eventueel voor nodig is.

Krachten bundelen
Bart deed zijn afstudeerstage bij zijn eigen bedrijf waar hij ook kennis heeft gemaakt met het Biopolymeer Applicatie Centrum (BAC). Samen hebben zij onderzocht, wat de volgende stap moest zijn naar productie. Zij hebben op kleine schaal het materiaal verder kunnen ontwikkelen en toepasbaar kunnen maken. Met de apparatuur van BAC hebben ze een prototype kunnen maken waardoor zij binnen een relatief korte tijd al een klant hebben gevonden die geïnteresseerd is in het product. 

Er is nog geen product dat markt klaar is, op dit moment bevindt het bedrijf zich in de fase ‘Proof of Principle’. In deze fase wordt bekeken of het idee op grote schaal tastbaar is en welke verbeteringen nodig zijn om het op de markt te brengen.

Hoe nu verder?
Het doel is om uiteindelijk de gezondheidzorg in te gaan met duurzame materialen, bijvoorbeeld duurzame mondmaskers, handschoenen, verpakkingsmateriaal van bepaalde producten etc. Bart: “De gezondheidszorg is een combinatie van de interesse van mij en mijn mede-compagnon. We hopen uiteindelijk daar samen te komen maar dat is nog voor de toekomst, hiervoor moet eerst nog veel onderzoek worden gedaan. Ook volgt er nog zeker een vervolg van de samenwerking met het BAC waarbij we gaan onderzoeken of het materiaal dezelfde werking heeft op grote schaal.”

Meer weten over het project of interesse in een samenwerking met het BAC? Neem contact op met Bart de Raad: info@bionative-industries.com en/of Werner Muller: ww.muller@avans.nl