Realisatie duurzame gadget

Opdrachtgever: Avans Hogeschool

Opdracht: Duurzame gadget career event

Vanuit Avans Hogeschool kwam de vraag om een duurzame gadget te ontwerpen en produceren voor het jaarlijkse career event. Tijdens het career event komen 250 bedrijven richting Avans om in gesprek te gaan met studenten voor afstudeer- en stageplaatsen. Elke event krijgen de bedrijven een gadget mee naar huis. De gadget moest deze keer vooral de duurzaamheid van Avans uitstralen, zowel qua product als qua boodschap.

Ramon Vermaire, student Commerciële Economie (AMBM) Avans Hogeschool en ook projectleider van dit project, ging aan de slag met het uitwerken van een eerste idee. Vervolgens is Stephan Goorden, Werktuigbouwkunde student bij het ROC, de schetsen gaan uitwerken in 3D design.

Qua materiaal is er uiteindelijk gekozen voor PLA gemaakt van suikerbieten gezien de eigenschappen. Voor de kleuren is gebruikgemaakt van biobased kleurstoffen. Ramon en Stephan hebben zelf een matrijs gefreesd die het spuitgieten van 250 gadgets kon realiseren. De planning voor het project is als volgt verlopen:

Onderzoeksfase: 2 weken
Ontwerpfase: 3 weken
Realisatiefase: 1 week

In 6 weken totaal is er een gadget gerealiseerd met een verhaal, namelijk de friemel kubus. De werkdruk ligt bij de meeste bedrijven tegenwoordig erg hoog. Ook de tijd krijgen om voor jezelf te kunnen werken, is erg belangrijk. Vandaar hebben de bedenkers gekozen voor “Het stoplicht”: Zo kunnen collega’s direct zien of jij tijd hebt om hun vragen te beantwoorden. Als je het blokje in de kleur die je wilt voor de andere zet, weet iedereen waar hij aan toe is. Zo kun jij aan je eigen projecten werken zonder gestoord te worden, maar ook behulpzaam zijn wanneer het je uitkomt. Kortom, duurzaam omgaan met je tijd.
> lees meer over het concept achter de friemel kubus 

Ramon: “Door gebruik te maken van twee verschillende expertises, namelijk marketing en engineering,  zijn we tot een mooi product gekomen waar Avans erg tevreden mee is. Bedrijven zijn getriggerd door het biobased materiaal en daarnaast kunnen zij de gadget meteen in gebruik nemen op de werkvloer”