3D-geprinte matrijzen

Opdrachtgever: Craze

 Opdracht: 3D-geprinte matrijzen

Er kwam vanuit Craze een vraag bij het BAC terecht of wij 3D-geprinte matrijs zouden kunnen maken. Het zou hier niet gaan om de stalen behuizing, maar om het binnenwerk waar het hete plastic in gespoten wordt doormiddel van een spuitgietmachine.

Deze opdracht is toen neergelegd bij onze technisch tekenaar Auke Prinsen (toentertijd stagiair en inmiddels als medewerker actief bij het BAC). Met zijn kennis in Inventor en de juiste maten van de matrijs is Auke aan de slag gegaan met deze uitdaging. Het doel was om te kijken of het überhaupt mogelijk was om een modulair inzetstuk te ontwerpen voor een spuitgietmatrijs. Daarnaast was dit onderzoek bedoeld om te testen of dit ook zou werken in een spuitgietmachine en om de techniek ervan te verkennen.

Het resultaat dat uit dit project is gekomen is een 3D-geprinte matrijs waar in eerste instantie nog enige kinderziektes in zaten. Er zaten namelijk in het eerste ontwerp te weinig mogelijkheden voor lucht om te ontsnappen (ontluchting). Ook waren de busjes die de mal vast zouden zetten van kunststof gemaakt en het was de vraag of deze sterk genoeg zouden zijn.

Nadat dit bekend was is er nog een prototype ontworpen en 3D-geprint. In de afbeelding hierboven ziet u hier het resultaat van wanneer de 3D-geprinte matrijs in een spuitgietmachine zit. Dit ontwerp werkte al een stuk beter met spuitgieten. Zo bleef er een stuk minder restmateriaal aan de spuitgegoten producten hangen en was het eindproduct een stuk gaver zoals te zien in onderstaande foto.

Auke: “Het was een leuke uitdaging om tot een ontwerp te komen  maken die aan alle eisen voldeed.”

 

Zou u graag meer informatie over Craze willen? Klik dan op onderstaande button