Zeeridder

 

Opdrachtgever: Gemeente Bergen op Zoom

Opdracht: Biobased Zeeridder

De gemeente Bergen op Zoom werkt al jaren aan een biobased expertpositie als stad en zocht het BAC op het icoon van de stad te reproduceren in een biobased materiaal. Het biobased kunstwerk komt te staan binnen de VVV-huisvesting. Daarnaast is door het BAC het idee ontstaan om een betaalbaar biobased souvenir van deze windvaan te ontwikkelen.

Biobased Zeeridder kunstwerk
In overleg met de opdrachtgever is besloten om het moderne logo van de grote Zeeridder uit verschillende biobased materialen te maken. De Zeeridder bestaat uit 7 onderdelen, waarvan elk materiaal een andere samenstelling heeft. Voor de opdrachtgever zijn er 4 verschillende materiaalpaletten samengesteld.

Uiteindelijk heeft de Gemeente Bergen op Zoom een definitief materiaalpalet uitgekozen bestaande uit de volgende materialen:

  • PLA-plaat met meekrab vezel
  • PLA-plaat met vlas vezel
  • PLA-plaat met wouw vezel
  • Viscose viltdoek met PLA
  • Myceliumcomposiet
  • PLA-plaat met berenklauwzaden
  • Hempcrete

Biobased Zeeridder souvenir
Het BAC kwam met het idee om een miniatuur Zeeridder van biobased materiaal te maken die op een potlood past. Dit wordt als souvenir bij het VVV verkocht. Daarbij moet het product net als de prominente windvaan kunnen draaien.

Onze ontwerper is aan de slag gegaan met het schetsen van de miniatuur. Vervolgens is er een 3D-versie van ontworpen die met behulp van een 3D-printer wordt gefabriceerd. Er is uiteindelijk gekozen voor een goudkleurig biobased kunststof: PLA. Dit materiaal is biologisch afbreekbaar, een duurzaam alternatief voor traditionele plastics.

De Zeeridder. Half mens, half vis. Een watermonster dat meer dan 600 jaar geleden is ontstaan in het boek ‘Der naturen bloeme’. Dit markante monster staat al eeuwenlang op de toren van het Markiezenhof als een windvaan. Het heeft alles gehoord en overzien in Bergen op Zoom vanaf een van de hoogste punten. De Zeeridder staat symbool voor de geheimen en verhalen van Bergen op Zoom en omstreken.