Projecten

Disposable Gloves

De gezondheidszorg blijkt, met 11 megaton, verantwoordelijk te zijn voor 7% van de totale CO2-voetafdruk in Nederland.  Medisch afval wordt afgevoerd in kunststof verpakkingen en naar een speciale verbrandingsoven gebracht, waar het verplicht met verpakking en al wordt verbrand. Kan dit niet anders? 

Wateroplosbare bioplastics

Een materiaal dat de vervuiling van de zee tegen gaat? Hier deed Bart de Raad onderzoek naar tijdens zijn studieperiode bij Avans Hogeschool, in 2018 begon hij hiervoor het bedrijf Bionative Industries samen met zijn middelbare school vriend, Daan Sybesma. Het bedrijf legt de focus op nieuwe wateroplosbare biobased materialen ter vervanging van fossiele single-use plastics.

De bewegwijzering van de toekomst

De weg wijzen op een biobased manier? Dat kan! Het bedrijf BioPanels ontwikkelt biobased plaatmateriaal voor bewegwijzering. Samen met het Biopolymeer Applicatie Centrum onderzoeken zij of de kwaliteit beter kan.

Gerecyclede visnetten

Momenteel wordt er bij het BAC gewerkt aan een project rondom de recycling van visnetten. Het bedrijf Reflow koopt granulaat van gerecyclede visnetten (gemaakt van polymeer polypropyleen, PP) in dat zij omzetten in filament voor 3d printen. Zij willen graag weten of het materiaal in kwaliteit kan verbeteren door er natuurlijke vezels aan toe te voegen. 

Zeeridder

Een bekende windvaan van het Markiezenhof op grote schaal reproduceren die bestaat uit bijzondere biobased materialen. Dat is wat de gemeente Bergen op Zoom graag wilt realiseren. Hiervoor is er gekozen om het moderne logo als uitgangspunt te nemen. Tijdens het project komt het BAC team met een extra idee.

Marktonderzoekbattle

Twee studententeam van Avans Hogeschool zijn voor het BAC aan de slag gegaan met een marktonderzoek. Om dit wat meer interessant te maken hebben beide studenten hun eindpresentatie gegeven in de vorm van een battle. Beide teams zijn gaan kijken hoe consumenten meer geïnteresseerd kunnen worden in het kopen van biobased plastic

Biobased lamp Aiymes

Een plaat maken van plastic en kerstboomwortels en deze met een laser op maat snijden en zo een biobased lamp maken. Deze uitdaging legt Aiymes bij het BAC neer. Amy (oprichtster van Aiymes) heeft voor haar afstudeeropdracht een designlamp gemaakt en zij is benieuwd naar wat de mogelijkheden zijn met biobased plastic.

3D-geprinte spuitgietmatrijs

Kunnen jullie een 3D-geprinte spuitgietmatrijs kunnen ontwerpen, 3D-printen en deze gebruiken om producten mee te spuitgieten? Deze vraag legt Craze neer bij het BAC.  Auke Prinsen (oud-stagiair en inmiddels medewerker) gaat deze uitdaging graag aan en het resultaat ziet u hier onder andere op de foto links.

Seadish

Het bedrijf Circular Trust wil graag weten of het mogelijk is om zeewier met biopolymeren te combineren. Voor de opschaling van de productie van SEADISH serviezen gaat het bedrijf Circular Trust de samenwerking met het Biopolymeer Applicatie Centrum aan

Marketing biobased bottle

De eerste modulaire, herbruikbare waterfles ter wereld die gemaakt is van suikerriet, dat is het product dat Be-O heeft gecreëerd. Be-O is met dit kickstarter project naar het BAC gekomen en wil weten wat het BAC kan met de marketing. Oud-stagiair Ramon Vermaire ging aan de slag met de sociale media en zoeken naar potentieel interessante partijen

Realisatie duurzame gadget

Het jaarlijkse career event dat door Avans hogeschool wordt georganiseerd is een evenement waar ongeveer 250 bedrijven bij langs komen. Avans is hiervoor naar het BAC gekomen met de vraag of er een duurzame gadget gecreëerd kan worden die als relatiegeschenk aan de bedrijven mee gegeven zou kunnen worden.